Till innehåll på sidan

Rysslands anfallskrig mot Ukraina, genomförandet av den strategiska kompassen samt Arktis på dagordningen när riksdagen står värd för konferensen för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik

Publicerad 1 mars | Den 2 och 3 mars anordnar riksdagen den interparlamentariska konferensen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GUSP/GFSP). Under konferensen träffas 250 deltagare för att diskutera utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik.

Den interparlamentariska konferensen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken hålls inom ramen för riksdagens del av det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd – den så kallade parlamentariska dimensionen. Den är en av de återkommande konferenser som anordnas varje halvår av ordförandelandets parlament och/eller Europaparlamentet.

Europeisk säkerhet och gemensam utrikes- och försvarspolitik

På dagordningen finns bland annat möjligheter och utmaningar vid genomförandet av EU:s strategiska kompass för säkerhets- och försvarspolitiken. Konferensen kommer att ledas av Aron Emilsson (SD) som är ordförande för utrikesutskottet.

– När riksdagen nu står värd för konferensen så kommer tre huvudsakliga teman att stå i fokus. Det första är Rysslands aggression mot Ukraina, som när konferensen äger rum kommer att ha pågått i över ett år, säger Aron Emilsson (SD), ordförande i utrikesutskottet.

– Det andra temat är EU:s strategiska kompass, det som vägleder EU:s säkerhets- och försvarspolitik de kommande åren. Det tredje temat är Arktis, säger Kenneth G Forslund (S), försvarsutskottet, och riksdagens förste vice talman.

Riksdagens anordnar åtta konferenser under EU-ordförandeskapet

Sverige är ordförande i EU:s ministerråd januari–juni 2023. Inom ramen för den parlamentariska dimensionen av ordförandeskapet anordnar riksdagen under samma period åtta konferenser och möten, där ledamöter från EU-ländernas nationella parlament och Europaparlamentet deltar och diskuterar olika frågor. Konferenserna är en del av det löpande samarbetet mellan parlamenten, det så kallade interparlamentariska samarbetet i EU.

Webb-tv

Sändningar från konferensen går att följa direkt och i efterhand via riksdagens webb-tv den 2 och 3 mars. Sändningen startar klockan 14.00 på torsdagen och 9.00 på fredagen.

Webb-tv

Mer information

Kontaktperson för media